17.03.2013

Bardzo pyszny i łatwy chlebek

Jakiś czas temu dostałam od pewnej Dobrej Duszy przepis na "fenomenalnie prosty chleb domowy". Po spróbowaniu stwierdziłam, że jego smak jest obłędny i wszyskie inne chleby "sklepowe" mogą sie schować ;) Przybierałam się do jego zrobienia trochę czasu, Dobra Dusza wskazówek wielu mi udzieliła i oto jest - CHLEB, FENOMENALNIE PROSTY, FENOMENALNIE WYŚMIENITY :)

darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków

oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://gotuj.skutecznie.tv/2010/09/fenomenalnie-prosty-chleb/ poniżej przepis z którego powstał mój chlebek :)

Chleb domowy

SKŁADNIKI /na 2 bochenki/

0,5 kg zwykłej mąki pszennej
0,5 kg mąki pszennej razowej
3/4 szklanki otrąb pszennych
3 łyżki słonecznika
3 łyżki sezamu
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
800 ml ciepłej wody

Składniki sypkie należy połączyć z ciepłą wodą i rozpuszczonymi drożdżami (drożdże kruszymy zalewamy odrobiną ciepłej wody i posypujemy cukrem, mieszamy i czekamy chwilkę, aż zaczną "pracować") i wymieszać łyżką do połączenia składników. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ponownie trzeba wymieszać ciasto łyżką, przełożyć do natłuszczonych i wysypanych tartą bułką keksówek. Ugnieść starannie łyżką zamoczoną w wodzie, by „wygładzić ciasto” z wierzchu. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

Przed upływem tego czasu nagrzewam piekarnik do 240 st. C.

Wyrośnięte bochenki trzeba spryskać wodą, posypać ziarnami wg. własnego uznania, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu.

Chwilę po włożeniu blaszek do piekarnika zmniejszyć grzanie do 200 st. C i w tej temperaturze piec chlebki przez ok. 55 minut (zależy od piekarnika, więc trzeba je obserwować).
Nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia! Po upieczeniu od razu trzeba wyjąć chlebki z foremek i studzić na kratce, żeby skórka była chrupiąca.

Uwagi:
Nie kroić, nie ruszać przed upływem co najmniej godziny, bo musi dobrze wystygnąć!
Wysoka temp od razu ścina wierzch, więc koniecznie musi dobrze wyrosnąć w formie przed włożeniem do piekarnika.

3 komentarze:

  1. muszę wypróbować, ale mam mąkę żytnią razową - przypuszczam że to nie będzie miało dużego wpływu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że żytnia razowa też będzie ok :) chlebek polecam serdecznie u mnie drugie podejście będzie na święta

      Usuń
  2. Chlebki jak malowane!!Też czasem piekę drożdżowe:))

    OdpowiedzUsuń